Pyragas su brandintos jautienos troškinio įdaru

180 min

6 porcijos

Ingredientai

Apatiniam tešlos sluoksniui (23 cm skersmens kepimo indui) reikės:

  • 185 g miltų
  • 115 g šalto sviesto
  • 0,5 a. š. druskos
  • 2-3 v. š. šalto vandens

Mėsos įdarui reikės:

  • 2 pakuočių (apie 800 g) „Feel the Beef“ 30 dienų brandintos jautienos sprandinės
  • 125 g šaltai rūkytos šoninės
  • 1 saliero lapkočio
  • 1 morkos
  • 1 didelio svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 200 g pievagrybių
  • Druskos, pipirų
  • 700 ml jautienos sultinio (naminio arba pagaminto iš kubelio)
  • 200 ml stauto (tamsaus alaus)
  • 50 g sviesto
  • 3 v. š. miltų

Viršutiniam tešlos sluoksniui reikės:

  • Šaldytos sluoksniuotos tešlos
  • 1 kiaušinio

Gaminimo eiga

  1. Ruošiame apatinį tešlos sluoksnį: miltus sumaišome su druska ir beriame į maisto smulkintuvą. Kartu dedame kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Pamalame, kol gauname nedidelius trupinius. Įpilame šalto vandens. Malame 10 sek., kol trupiniai sukimba. Masę išimame iš maisto smulkintuvo, rankomis suformuojame 2 cm storio tešlos apskritimą. Apvyniojame maistine plėvele ir laikome šaldytuve, kol ruošiame kitas pyrago dalis.
  2. Ruošiame mėsos įdaro ingredientus. Jautieną supjaustome stambiais gabalėliais, šoninę supjaustome kubeliais. Susmulkiname svogūną ir česnaką, morką ir salierą supjaustome kubeliais, pievagrybius supjaustome ketvirtadaliais.
  3. Jautienos gabalėlius pabarstome druska ir pipirais.
  4. Ketaus puode įkaitiname aliejų. Dalimis apskrudiname jautienos gabalėlius ir atidedame.
  5. Į puodą beriame šoninės gabalėlius. Kepame ant vidutinės kaitros, kol gražiai paruduoja ir išskiria riebalų. Suberiame daržoves: svogūnus, česnakus, morką, salierą, pievagrybius ir apkepiname viską maišydami 5 min.
  6. Į puodą grąžiname jautieną, pilame sultinį ir alų. Kai užverda, puodą uždengiame dangčiu ir perkeliame į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Orkaitėje troškiname 2 val.
  7. Iki vientisos masės sumaišome kambario temperatūros sviestą ir miltus. Šį mišinį dedame į mėsos troškinį ir maišydami kaitiname kelias minutes, kol padažas sutirštėja.
  8. Pyrago įdarą (troškinį) visiškai atvėsiname.
  9. Kol įdaras vėsta, baigiame ruošti apatinį tešlos sluoksnį. Išimame tešlą iš šaldytuvo. Miltais pabarstome tešlą ir paviršių, ant kurio ją kočiosime. Kočiojame stengdamiesi, kad tešla nesutrūkinėtų ir būtų vienodo storio, kol jos skersmuo viršija 30 cm. Išklojame kepimo indą iškočiota tešla, padengiame indo dugną ir sieneles. Tešlos perteklių nukerpame žirklėmis, palei kepimo indo kraštą.
  10. Orkaitę įkaitiname iki 200 °C. Į kepimo indą, kuriame yra tešla, dengiame du sluoksnius kepimo popieriaus ir beriame ryžių, džiovintų pupelių ar pan. – jų svoris neleis tešlai išsipūsti.
  11. Kepame 15 min., tuomet išimame kepimo popierių su ryžiais ar pupelėmis ir kepame dar 5 min., kol tešla šiek tiek paruduoja, bet dar nepilnai iškepa.
  12. Apkeptą apatinį tešlos sluoksnį atvėsiname.
  13. Ant apatinio tešlos sluoksnio pilame atvėsusį mėsos įdarą.
  14. Apatinio sluoksnio kraštelį patepame kiaušinio plakiniu. Tuomet ant viršaus tiesiame atšildytą sluoksniuotos tešlos lakštą ir taip pat nukerpame perteklių, esantį už kepimo indo ribų. Šakute spausdami kraštelį aplink visą kepimo indą sulipiname apatinį ir viršutinį sluoksnius.
  15. Kiaušinio plakiniu patepame pyrago viršų ir tešlos viduryje įpjauname kryželį, per kurį kepant išeis garai.
  16. Kepame pyragą 45 min. iki 180°C įkaitintoje orkaitėje. Prieš patiekdami pyragui leidžiame 5 min „pailsėti“.

Mėgstantiems gaminti…

Receptai, padėsiantys priderinti kitus ingredientus ir iš jūsų pamėgtos mėsos išgauti maksimalų skonį bei naudą sveikatai.

E-parduotuvė

…ir tiems, kurie
mėgsta džiuginti.